------------------------ ------------- Bergerak Bersama Angin: :: Pembersihan Laptop
BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, February 14, 2011

:: Pembersihan Laptop

Selamat Sejahtera!

lupakan seketika dengan keadaan sibuk yang seing kita hadapi hari-hari..sekarang nih syafiQQ nak mengajak korang semua menjadi rajin dalam aktiviti yang melibatkan masa lapang..haha...takde kerje kan??ape punya sentence pon tak taulah...opss..lari tajuk nih..

bagaimana mahu memulakan cerita kali nih...owh yer..

2-3 hari yang lepas ketika sedang menghadap monitor di laptop nih tiba-tiba benda nih meragam...haha...normal la tu tapi ni agak lain so masa tu gelabah lah jugak..ye lah tak pernah kena tiba-tiba "dia" buat hal lah pule...setelah first time dah terkeno cubalah on kan balik...fuhh nasib baik ianya hidup semula sebab ada suis on kat situ....setelah berlalu 2 jam kondinasi masih lagi menunjukkan ianya berjalan lancar..tapi setelah cuba main LAN ngan rakan sebilik kat sini dia buat hal lagi...tak sampai 20 minit "BOMB!!!"...benda alah ni dah terpadam semula...urghh!!!

masa tu mulalah rasa kurang ngantuk,kurang lapar,kurang kenyang,dan segalanya...hati ni menjadi resah gelisah jek...mulalah aku terfikir satu benda yang mungkin akan membuatkan ayah dan ibuku tak setuju...tapi nak buat macam mana kan..benda ni memang kene buat pon...hehehe...so first step yang diambil adalah dengan mencari seorang rakan yang amat pakar dalam bidang komputer nih...ah-haha..Imran merupakan rakan sekelas aku yang boleh membantu menyelesaikan hal nih sebab pengalaman dia kerana lebih banyak makan garam berbanding si syafiQQ ni heh...so 

kemudian kami mengadakan perbincangan tergempar untuk membincangkan masalah nih..so satu kata sepakat dapat dibuat kat sini...berikut merupakan perbualan kami cuma ianya tak tepat maklumlah bukan nyer rakam pon setiap perbualan..


"Kita Bukak Je Lah Kau Punya Laptop Tu..Sebab Aku Rasa Masalah Thermal Kot.."

"Eh Kau Gila Ke Imran?Aku Punya Sticker Warranty Masih Ade Lagi...."

"Takkan Kau Nak Biarkan Habuk Tebal Melekat Pada Fan tuh...Lagi Satu Aku Pun Nak Bukak Laptop Aku Nih..Ade Wayar Tak Sambung...So Kalau Kau Nak Aku Tolong Baik Follow Sekali...."


mata dikelip 2 kali dan bertambah 3 dan seterusnya...dan inilah yang keluar dari mulut nih!

"Stail Gak Idea Kau Nih...Boleh La Aku Belajar Dan Tengok Isi Dalam Laptop Nih...Kalau Tak Memang Sampai Tua Tak Tahu Langsung...OK Set!~  Lepas Maghrib Kita Buat Kat Bilik Bacaan Sebab Ada Air-Cond.."

berikut merupakan sedikit sebanyak perbualan kami berdua....dan ape yang dirancang berjalan dengan lancar...mari mulakan operasi!~

ni casing belakang...ianya ringan dan mudah "patah"


USB hub yang melekat...


penat fikir pe bende nih...rupanya bluetooth punya modem...=_="

ni lah fan yg ada kat dalam tu...belum tanggal lagi...

motherboard yang sungguh simple...

ni i7...tapi versi lama...hahaha...core 2 duo suday....

ops! jangan salah pegang!!!

urghhh!~ keciknya....dan banyak kaki...

hah! ni lah yang ditunggu-tunggu....kipas dah bercerai!!

ram DDR2 jekk  =(

monitor yang akan dimasukkan ke dalam sinki sebentar lagi!...

ape ni ek?


haha..ni lah hasilnya bila dah siap pasang....




itulah sedikit sebanyak yang dapat diungkapkan melalui gambar...rasa sungguh sedih pon ade gak sebab ye lah barang yang masih dalam warranty  telah dihapuskan warranty nyer...tapi yang seronoknya adalah dapat belajar sesuatu pada hari tersebut...so kepada korang-korang yang nak mencuba benda nih kat luar..boleh tapi mestilah ada pelajari nya ataupun terdapat orang yang boleh tunjuk ajar...tak susah pong...cuma kene hati-hati sikit la..banyak benda yang sensitif dalam tuh....

kesan daripada pembersihan tu??of course la semakin bertambah baik dan lancar...rasa puas bila main game tak perlu guna cooling fan lagi...selain tu ade gak yang menjadi masalah iaitu terdapat 3 skru yang terlebih..haha..adat lah semua tu bila setiap benda yang dibuka tapi bila dipasang semula terdapat lebih ataupun terkurang...tapi perkara yang lebih penting adalah fungsinya yang berjalan dengan lancar dan tiada masalah yang berlaku lagi...kepada 3 skru tu...akan disimpan menjadi azimat di dalam bag laptop tuh..hehe..

p/s:  kan best kalau setiap peralatan elektronik kat rumah yang tersadai tu dapat di selenggara...boleh jadi Mc Gyver....hehehe...

Selamat Jalan


Share/Bookmark

4 comments:

hAziRaH yUs0f@kak yaa said...

(oO,)v
tetibe terase nak wt perkara yg same dkt my lappy...
macam best je...
hihihi...

aiNi said...

waa interesting2..mau cube gak tp maseh blom ada keberanian itu...heheh

Muhammad Syafiqqullah said...

zira-chan:: silakan buat..ajak ramai kengkawan join..pasti seronok!~

Muhammad Syafiqqullah said...

kak aini:: betol tu..kene berani tanggung risiko...tp akak pandai...takde hal lah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...